Find or invent?

Trazis li se?

Zasto?

Mozes da postanes, bukvalno govoreci, bilo ko na svijetu. Da radis bilo sta. Sta te sprecava? Koliko imas izgovora da ne uradis nesto? Da li je to produkt tvojih uvjerenja o tome sta je pristojno, ocekivano, sta nece uspjeti ili ti se cini da ces izgledati smijesno?

Ciji strahovi su stvorili zidove u tvojoj glavi?

Osjecaj izgubljenosti vlada Milenijalcima. Ko sam ja, koja je moja svrha na ovoj planeti i sta treba da radim.

Da je istorija uciteljica zivota cesto zaboravimo. Ili mozda samo, istoriju svodimo na datume, umjesto na lekcije. Da smo se rodili oko 1500. godine mozda bismo sanjali o mogucnosti da biramo. Tada skoro da nije postojala mogucnost promjene staleza kojem se pripadalo, osim na dolje. Ako si rodjen kao kmet, ostajao si kmet. Ako pak mislis da bi izbjegao tu sudbinu, 90% stanovnistva su bili kmetovi. Nije se moglo stupiti u brak bez dopustenja feuda, nije se mogla napustiti zemlja, i 70% tvojih prihoda je islo njemu. Uz to, mjesec dana godisnje se radilo za javno dobro – rekonstrukcija puteva, lov za gospodare i tako dalje. Sve odluke su bile donesene mjesto tebe. Dakle, bivalo se ono sto ti je receno da budes.

Trista godina kasnije desila se Francuska revolucija. Dobili smo pravo izbora.

Izgleda da nema nista paralisuce od toga. Sta ako izaberem pogresnu stvar? Trik je da nema pogresne stvari – to je tvoj zivot. Niko ne garantuje da bilo koja druga opcija ne bi bila 100 puta gora. Osim sto je strah da bi mogla biti bolja. I zato je lakse pustiti zivot da nam se desi, nego da mi odaberemo svoj put. Lakse je stati kod necijeg “nemoj” i “ne mozes” i “sta ako”.

Osim sto i tada biramo, samo se je jednostavnije praviti se da nije tako.

Ili mozda, razmisli sta mozes da probas. Kad probas to, uradi nesto sasvim suprotno. I ne na dan, dva. Posveti se tome. I tako dok ne isprobas nekoliko opcija. Zapamti, act small. Onda skrati sebi i svijetu muke i jednostavno odaberi. Pokusaj da se desis svom zivotu. I kad se sve to desi – imaj dovoljno otvorenosti da budes sirokogrud u slucaju promjene planova.

Potpuno smo slobodni da biramo. Mozda je vrijeme da izmislimo sebe. Bas onakvim kakvi odaberemo biti.

Druga je alternativa ostati zrtva sopstvenih (ne)izbora. Zauvijek tragati za tudjom verzijom sebe.

Da sumiramo, imamo dva izbora. Napraviti bilo sto sto zelimo od sebe ili provesti zivot trazeci kalup u koji mozemo mirno upasti.

Kakav izbor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.