blog, latest

Šta sa vremenom koje traćimo?

Stalno se vodi polemika o tome kako traćimo vrijeme na društvenim mrežama. Jako mali broj ljudi uspijeva da kontroliše ovu naviku.

Iako se često zagovara, ne vjerujem da je totalna izlolacija/napuštanje idealna opcija. Prije svega, rijetko da neko od nas nema neku grupu vezano za posao, fakultet, istraživanje, koju ne bi trebalo da ispusti iz vida. Takođe, određene informacije je lakše vidjeti na početnoj stranici gdje imamo presjek portala koje pratimo, objava prijatelja, grupa i stranica. I konačno, vjerujem da je uvijek cilj da ovladamo

Elem, jedno od rješenja koje je meni pomoglo da smanjim broj sati koje trošim uzalud jeste targetirano trošenje vremena.

Kada bismo imali sve vrijeme svijeta, i sve resurse na raspolaganju, većina nas bi odgovorila da bi radila ovo ili ono, ali u realnosti ne umijemo da iskoristimo sve ono što imamo. Brojni žele da idu na put oko svijeta, pa ipak samo se nekolicina usudi na to. Svrha ovog posta nije suočavanje sa našim sopstvenim izgovorima, pa ćemo preskočiti priču o tome kako zavaravamo sebe. Ipak, poenta ostaje ista. Vrijeme koje imamo sigurno može biti upotrijebljeno na produktivniji način.

Napravi mentalnu zabilješku svega onoga što želiš da saznaš, probaš i iskusiš. Na primjer, moja lista obuhvata i jednu istorijsku ličnost nedeljno, jedan novi recept ili način da začinim hranu, jedna nova posjeta nekoj od znamenitosti u ovom gradu i čitanje o nekoj od stvari koje me zanimaju kao što su tehnike mačovanja, jahanje i nova muzika koja izađe. Posebno istražujem the world of podcasts, pa ako imaš neku interesantnu epizodu ili hosta, piši mi.

Neke od stvari sa liste, pa i ove, ne uspijevam uvijek da uradim. Nekad mi je lakše da guglam pojmove kao što su 100 things to do/see/ explore/visit/try jer se ne mogu uvijek svega sjetiti sama. To je čar ove velike online zajednice u kojoj smo svi povezani. Odaberi nekoliko stvari sa te liste i dodaj ih na svoju, koja bi do sada trebalo da je zapisana negdje. Todo podsjetnik je odlična ideja.

Dakle, plan je jednostavan. Kad uhvatiš sebe da skrolaš besciljno, prebaci se na listu i počni da guglaš o tome što te interesuje. Otarasi se od besmislenog straha da tvoje pretrage mogu biti glupe nekome ako bi ikada to vidio. Nisu, i vjerovatno neće. Bilo da te interesuje kako neko negdje živi, ili tražiš savjete o stilu ili te zanimaju automobili, ili marketing ili vijesti, nije važno. Ideja je da svaki put odeš korak dalje. Ako te zanimaju automobili, pokušaj da razlučiš da li te zanima dizajn, moć ili auto-djelovi. Zanimaju li te različiti stilovi ili konkretno jedan? Ako čitaš vijesti, koje te teme zanimaju? Svaki od ovih odgovora može da ti pomogne da nađeš šta je ono što tebe interesuje. To može da ti pomogne da pronađeš ono što te stvarno interesuje, i da se polako usmjeriš u tom pravcu.

Najvažnije je da zapamtiš da nikakva promjena magično ne dolazi preko noći, i da male promjene, koliko se god beznačajnim činile, vode te ka tome da saznaš šta je ono što želiš.

signature