From Munich with love

Jedan od rijetkih urbanih gradova bez nebordera, prljavstine i odustva zelenih povrsina. Totalno romanticna atmosfera, sa obrisima modernog, ulični nastupi i široke ulice zahvaljujući kojima nema sudaranja turista, čine Minhen ne samo idealnom destincijom, već nose sa sobom i pamtljivo, upečatljivo iskustvo.

PREVOZ

Ukoliko putuješ iz jugoistočne Evrope, najbrža i najjeftinija opcija je da letiš Wizzairom za Memmingen, odnosno Munchen West. Zavisno od datuma, te koliko kartu rezervišeš unaprijed, cijena povratne karte se može naći od 19.98 eura. Iako se na sajtu reklamira kao Zapadni Mihnen, Memmingen je grad blizu Minhena, i moraš računati da ti do Minhena vozom treba oko 2h. Vozna karta Memmingem-Minhen je oko 20 eura u jednom pravcu, ali ako vas je dvoje ili više možete da uzmete Bayerishe ticket – Bavarsku kartu. Za jednu osobu ona košta 25 eura, a svaka sledeća, zaključno sa petom osobom, plaća 6 eura. Ova karta podrazumijeva besplatan regionalni prevoz u cijeloj Bavariji za datum za koji se kupuje, a obuhvata i sve međugradske tramvajske, metro i autobuske linije.

NAJBOLJI KOLAČ U MINHENU

je definitivno moguće naći u Worner’s. Ja sam probala kolač od jagoda, i oduševila me je kombinacija kremastog i voćnog ukusa. Kao čajoljubac, predlažem čaj od crvenog voća.

IMG_5884

Kada sam posjetila ovo mjesto ponovo, ali u toku ljeta, već je uveliko bila sezona sladoleda, pa sam probala kombinaciju ice latte-a i sladoleda.

IMG_8937

Ako je lijepo vrijeme, sjedi u baštu pošto se često mogu vidjeti razni ulični performansi.

ŠTA VIDJETI

Marienplatz, centralni trg u Minhenu. Njime dominira Gradska vijećnica, Neues Rathaus, velelepno neo-gotično zdanje. Otvorena je za posjetioce, pa se liftom može doći do samog vrha.

IMG_6145Ako putuješ na budžetu, zapamti da sve institucije u Njemačkoj nude različite vrste popusta, studentski, porodični, grupni pa je ulaz oko 1 euro.

IMG_5810Oko 50 metara od Gradske vijećnice se nalazi crkva Sv. Petra – ipak, da bi se došlo do vrha, potrebno je popeti se stepenicama i to preko 300 njih vodi do vrha. Popodne je idealno provesti istražujući ogroman kompleks English gardens-a. Ponovo, za jedan tako veliki grad, nevjerovatno je da u centralnom dijelu grada postoji toliki kompleks zelenih površina. Naravno, tu se nalazi i beer garden. Cijeli jedan dan, ili cijelo popodne definitivno treba odvojiti za Olimpijski park  i posjetu BMW fabrici.

IMG_9060Ako nisi nikada bila u jednom  postrojenju, šokiraće te veličina fabrika u ovoj zemlji. Olimpijski park je sagrađen 1972. godine za Ljetnju olimpijadu, a i dalje izgleda kao futurističko zdanje.

Obavezno se popeti na brdo u blizini koje je idealan vidikovac, ali i vidjeti suton tu, sa posebnom atrakcijom – labudovima koji prelijeću sa jedne strane jezera, na drugu. Vidjeti i obrise olimpijskog stadiona, ljeti i kino na otvorenom, olimpijsko selo i mnoge druge atrakcije.

IMG_9117

Sve ovo je besplatno, osim ulaska na Olympiaturm, kulu koja je na  skoro 300 metara visine, sa otvorenim i zastakljenim platformama koja pruža pogled od 360 stepeni, okružujući cijeli Minhen.

IMG_6035 Kako radi do 11h, dobro je ostaviti posjetu za rano veče i uhvatiti zalazak sunca. Takođe, sa platformi na vrhu se jasno vidi i cijeli kompleks BMW fabrike.

IMG_9104Unutar zastakljenog dijela se nalazi i muzej Roka.

Unutra se može svirati neka od popularnih evergreen pjesama ali tu se nalazi i prostor sa kartama, instrumentima, pjesmama i drugim predmetima slavnih izvođaća koji su nastupali u Minhenu jer se nakon olimpijskih igara olimpijski park koristi za organizaciju koncerata. Ulaz za studente je 7 eura.

PIVO, PEREC I KOBASICE

Pivnica koja mi je najčešće preporučena je  Augustiner-Keller, gdje se pivo služi na specifičan način, iz drvenih buradi.

bar-209148_960_720 Važno je istaći da u Njemačkoj postoji preko 7000 različitih vrsta piva, pa što se tiče preporuke, najbolje je obratiti se kelneru. Stoga je ova pivnica idealno mjesto koje vjerno oslikava bavarsku tradiciju, još od 1812. godine. Uz pivo obavezno probati i Breze ili kako ga kod nas zovu minhenski perec.pierre-gui-463462-unsplash.jpg

Pravljeno od posebne vrste tijesta, tamno braon, definitivno je najbolje pecivo koje sam ikada probala.  Sve ovo zaokružiti sa nekom vrstom kobasice: Crurrywurst ili Bratwurst. Ako je negdje u gradu festival, obavezno probati Scharfe Lola i Bosna kobasice. Njemci uz kobasicu i pivo uvijek uzimaju i pomfrit.pexels-photo-929137 Za one koji vole da svako putovanje proslave u lokalnom Starbaksu, najbolji u ovom gradu je na željezničkoj stanici.

MUZEJI

Za zaljubljenike u nauku, ukoliko je vremena dovoljno, svakako treba posjetiti The Deutsches Museum, najveći svjetski muzej nauka i tehnologije, koji broji oko 28000 izložbi iz 50 različitih oblasti. U muzeju su stalno različite vrste radionica, a više detalja o tome je dostupno na njihovom sajtu.

LEGENDE

U centru grada, odmah pored Marienplatz-a se nalazi i Frauenkirche/Minhenska katedrala, poznata po legendi o djavoljem otisku.

IMG_5841Kada je gradnja katedrale bila završena, ali ona sama nije još uvijek bila osvještana, djavo se je ušunjao kroz veliku kapiju,. Radoznao i ljut, odjednom je počeo da se smije jako glasno, kada je rekao da građevina bez prozora baš i nije korisna. U tom trenutku on je stao na ploču, i ostavio otisak tačno namjestu gdje je veliki altar prekrivao svjetlost sa prozora, u svojoj triumfalnoj sreći. Napravivši sledeći korak, odjednom je vidio sve velike prozore. U svojoj ljutnji i bijesu, pretvorio se je u jak vjetar  u nadi da će tako srušiti to velelepno zdanje. Ipak, nije uspio, i danas, kada se prolazi pored katedrale, iako je sa svih strana okružena zgradama, osjeća se vjetar.

KADA POSJETITI MINHEN

Zbog oštre zime, najbolje je posjetiti grad u periodu od aprila do novembra. Ipak, daleko najpoznatiji njemački festival – Oktoberfest je krajem septembra pa je tada daleko najbrojnija posjećenost turista.

+ŠTA ME ODUŠEVILO

Ulični nastupi, posebno na glavnom trgu, to je cijeli jedan performans koji traje i po pola sata.

Takođe, u izgled Rathausa se posebno ulaže i već u kasno proljeće je sav okićen cvijeće. U Minhenu postoji jako malo nebodera, i kako se ulicama mogu čuti ulični svirači, grad odiše romantikom.

IMG_9137.JPG

Tačnost i brzina, svi metroi polaze na vrijeme, i svaka linija nailazi u prosjeku na nekih 3-10 minuta ponovo.

Veliki je broj ljudi iz Turske, pa se kebab može kupiti na svakom ćošku, i to su cijene poprilično pristupačne. Obavezno probati ako je take-away u opticaju.

IMG_6031

OČARANA SAM SA

Minhenskom željezničkom stanicom. To je doslovno mali grad, sa desecima restorana, slastičarnica, prodavnica, ogroman kompleks, vrlo čist. Posebno je interesantna cijela mreža saobraćaja povezana sa ovom stanicom, odakle se može stići i otići bukvalno bilo gdje.

ALTERNATIVA

tome da se vozite gradskim prevozom ako ne uzimate Bavarsku kartu ili neku od varijaca kao što je metro karta, karta grada Minhena i slično, je da iznajmite biciklo na nekoj od stanica predviđenim za to. Ima ih dosta, nisu skupi i grad je bike-friendly.

GDJE KUPITI KNJIGE

U Thalia-i se mogu pronaći skoro svi aktuelni naslovi, klasici, a posebno žanrovi kao što su biznis knjige, popularna psihologija, autobiografije.  Obavezno potražiti džepna izdanja koja su jako pristupačna, oko 5-7eura. Svakako je sjajno što se u većim verzijama ove prodavnice skoro uvijek nalaze prostori za čitanje literature koja je dostupna u toj knjižari.

IMG_6143

From Munich with love,

signature

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.