From Vienna with love

Krajem novembra prošle godine, kao stipendista Austrijskog Ekonomskog Centra i Američkog fonda Sloboda, posjetila sam Beč. Kako je i prilika bila akademskog karaktera, moja slika Beča je obojena njime.

IMG_3432

Beč se smatra sjecištem svih puteva nauke još od osnivanja Univerziteta 1365. godine. Osim što je vjekovima bio evropska prestonica obrazovanja, posebno je značajan za ljude sa Balkana kao najbliži, a tada i najrazvijeniji učenjački centar. Iako danas ima mnogo fakulteta na našim prostorima, Univerzitet u Beču je i dalje popularan među našim studentima.

IMG_3390

Koračati Univerzitetom je poseban osjećaj. Veliki svodovi, širina i  svjetlost zdanja koje izgleda kao zamak vas odvodi u neka stara vremena. Univerzitet je poznat po Nobelovcima, pa se njihove slike nalaze svuda.

 

 

 

Slike onih koji su svojim radom ovjekovječali tu insitituciju služe kao podsjetnik i podstrek svim sadašnjim studentima i njihovim stremljenjima.

 

 

IMG_3395

Stanovništvo Beča čine državljani 181 zemlje i svi su oni Bečlije, i  jako je interesantno da termin došljak nikada nije zaživio. Najpoznatiji naši stvaraoci koji su studirali ili boravili u Beču su Ivo Andrić, Nikola Tesla, Laza Kostić, Dostitej Obradović i Vuk Stefanović Karadžić. Za ekonomiste, Beč je posebno važan kao središte Austrijske ekonomske škole, novog pravca ekonomskog razmišljanja čiji su predvodnici nobelovac Fridrih Hayek, Ludvig von Mises i Karl Mengel.

IMG_3393

Prlikom boravka na Hajekovom institutu, imala sam prilike da pogledam jedan od njegovih najpoznatijih radova. Sjajni domacini iz Austrijskog Ekonomskog Centra su nas poveli na Hajekovu turu, stopama poznatih ekonomista koji su stvarali u tom gradu.

IMG_3375

Imala sam prilike da držim jedno od Hajekovih prvih izdanja, ali i da čujem o životu čovjeka iza djela jednog nobelovca.

SMJEŠTAJ U BEČU

Ja sam odsjela u Hotelu Europa u samom centru, što mi je olakšalo kretanje po gradu. Ipak, za opcije koje su više u okviru budžeta dobra opcija jeste rezervacija smještaja u nekoj od daljih četvrti. Važno je samo obratiti pažnju da je na ruti metroa jer bečki metro ima skoro pa svakominutne linije iz mnogih djelova grada.

ŠTA PROBATI U BEČU

Bečku šniclu i pivo. Restorani u kojima sam ja probala nacionalne specijalitete su Wirtshaus Weibel i Glacis Beisl. Ukoliko je vremena dovoljno samo za jedan, Zwolf Apostel Keller je idealan za pivo ili vino, ali i pravu domaću hranu. Ujedno, od sva tri, posljednji je omiljena destinacija mladih Bečlija.

NAJBOLJI DEZERT

su špagete od sladoleda. Nedaleko od čuvenog Stephanplatz-a se nalazi Gellateria Casttelleto. 

IMG_3350

Pored čokoladnih špageta, tu su još bolje, špagete od voćnih sladoleda. Ubjedljivo najbolji dezert koji sam probala u ovom gradu. Ono što se ne smije propustiti u Beču jeste i Sacher torta, slavni nacionalni dezert. Važi predanje da je najbolji komad ove torte baš u Sacher kafeu.

sacher-cake-1280575__340

ŠTA ME ODUŠEVILO

Arhitektura starog dijela grada. Pravi sam zaljubljenik u klasične stilove koje nadopunjavaju moderna arhitektonska rješenja. U samom srcu Beča se nalazi gotička katedrala sv. Stefan, dok odmah nasuprot nje se nalazi zgrada Haas Haus, sva od stakla. Takođe, strogi centar grada je popločan, i nedostupan za automobile. Posebno mi se dopadaju male, kamene ulice sa zdanjima karakterističnim za Austrijsku, Njemačku i Češku kulturu 18. vijeka.


IMG_3344

Beč treba posjetiti za vrijeme Božićnog sajma jer je tada cijeli grad ukrašen ovim tonovima. Za sve vinoljupce ovo je sjajan period jer je posebno popularno kuvano vino sa kobasicama.

 

Među popularnim destinacijama su i Schonbrun palata, Belvedere i Hofburg palata.

belvedere-1601377_960_720

Obje palate se smatraju maestralnim predstavnicama baroka.

vienna-1567865_960_720.jpg

Ono što se meni posebno dopalo jeste kako su osvijetljene uveče i kako ta igra vještačke svjetlosti ostavlja još intezivniji utisak na posjetioce.

IMG_3389

Sviđa mi se što grad odiše suptilnom romantikom, i često se mogu vidjeti tek vjenčani parovi na foto-sešnima sa kočijama ili turisti koji u njima uživaju turu kroz grad. Vaćno je napomenuti i da postoji besplatna walking-tour svakog dana koja funkcioniše na principu bakšiša.

cab-427926_960_720

Vjerujem da je Beč grad koji se stalno mijenja, i koji se, zavisno od toga koju stranu grada prvo vidimo,  drugačije doživljava u oku posmatrača.

IMG_3379

Ipak, ja volim tradiciju spoja nauke i umjetnosti koju ovaj grad nosi, ali i korake svi onih velikih i malih stvaralaca koji su njime koračali, i ne sumnjam da ću mu se, jednom ponovo, vratiti.

vienna-933500_960_720.jpg

From Vienna with love,

signature