blog

Kako da odeš na plaćenu praksu u Njemačku: I dio

Ovaj post ne bi trebalo da čitaš ako te stvarno ne interesuje odlazak na plaćenu praksu praksu u inostranstvo jer je dug skoro koliko i planirani autoput Bar – Boljari. Post je pisan bez zavlačenja – odnosno sadrži samo ono što zaista radi u praksi i metode koje sam ili ja, ili neko od ljudi sa kojima sam sarađivala prošli, bez imotavanja, fejk linkova i prepisanih savjeta.

Posrednici

Iako danas postoji dosta kompanija-posrednika koji nude studentima da ih pošalju na prakse, i to za iznose od 500-600 eura, većinu tog posla možeš da odradiš sam, odnosno sama, i to besplatno. Ako već biraš tu opciju, onda potraži studentske organizacije koje za takvo posredovanje naplaćuju manje.

Šta da završim da odem na praksu?

Iako je poželjno  (radi veće plate) da studiraš magistarske studije, moguće je otići i kao student osnovnih studija. Ovaj tekst pišem sa osvrtom na Njemačku jer kao što rekoh, pišem iz prve ruke, provodeći godinu radeći za jednog od pet najvećih svjetskih proizvođaća u IT oblasti – kompaniju Fujitsu.

“Lako je otići kad studiraš IT, to je traženo”

Odmah da se riješimo prvog stereotipa, nije potrebno da studiraš IT da bi otišao ili otišla na stručnu praksu. Njemačka je zemlja koja ima fantastičan sistem studiranja, i u fokusu je dualno obrazovanje – teorija bez prakse, i praksa bez teorije ne idu. Da bi završili, a posebno više nivoe studija, njemački studenti moraju da odrade praksu. Pod praksom se podrazumijeva ili part-time ili full-time pozicija – od 20 do 40h nedeljno.

Plaćena praksa

U Njemackoj postoji nekoliko kategorija prakse, među kojima se izdvajaju tri vrste pripravnika: aczubi, werkstudent i praktikant. Neću ulaziti detaljno u ove tri kategorije, jer je za nas važna samo treća. Praktikanti mogu dolaziti iz bilo koje zemlje, najduže na godinu dana, i nije neophodno da znaju njemački. Čak šta više, ni jedan od mojih kolega ne govori njemački, već se sva komunikacija odvija na engleskom. Isto tako, kada pronađete praksu, važno je da znaš da nisi otirač u kancelariji, i ne raznosiš kafu. Odmah postane jasno da si tu da naučiš nešto, a da to po mogućnosti nije konobarisanje.  Svaki student ima svog mentora, koji je zadužen za njegov rad i zadatke koje dobija.

Njemci, a fleksibilni?

Zvuči nevjerovatno, znam. Ipak, radna atmosfera je potpuno drugačija od onoga što se očekuje. Njemci imaju x kratkih pauza tokom radnog vremena, i od osam sati koliko se radi, kao praktikant ćeš imati barem sat ili dva slobodna za instraživanje onoga što te interesuje i o čemu želiš da ućiš. Jedna od najinteresantnijih stvari jeste da nema cimanja nakon radnog vremena – kada završiš sa poslom, to je to.

31900326_10213636532365847_8461783977752002560_n.jpg

Kako da odem na praksu?

Prvo što moraš da znaš jeste da postoje dva načina: jedan je preko fondacije dr Zoran Đinđić, gdje su svi incijalni toškovi pokriveni. Konkurs izlazi jednom godišnje, i više detalja o tome imaš ovdje.  Stipendija je odlična jer skoro polovina aplikanata dobije praksu, a u pitanju su  najbolje kompanije u Njemačkoj. Takođe, troškovi vize, smještaja, avionskih karata, ali i svih propratnih troškova, kao što je kurs njemačkog, su pokriveni. Uz to, i mjesečna stipendija od 550 eura i par dana po dolasku provodiš u Berlinu sa ostalim praktikantima. Više info imaš na linku, a prijava je u ranu jesen svake godine, pa obrati pažnju na rokove. Mnogi fakulteti u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj imaju sporazume sa njemačkim firmama, ali se tome ne pridaje mnogo pažnje, što znači da sledeća stanica treba da bude tijelo zaduženo za razmjene na fakultetu.

Druga opcija

Ako ovo i nije nešto što misliš da je za tebe, ili prosto ti ne odgovaraju datumi prakse, druga opcija je ručno kopanje i početna investicija od oko 800 eura. Kažem investicija jer to što uložiš možeš da vratiš ili kroz par mjeseci od plate (ako uzmeš neki studentski kredit da bi otišao). Svakako, taj novac se vraća kroz poslednju platu koju primaš prije odlaska kući.

31933798_10213636532005838_832561474546171904_n.jpg

 

Korak jedan: CV

Ovo je nešto što moraš obavezno da središ i to u Europass formatu. Ako imaš neku razmjenu, tipa USA Work and Travel program, obavezno to ubaci jer to pokazuje da možeš da se prilagodiš kako internacionalnoj tako i radnoj sredini. Menadžer odjeljenja u kojem radim me je pitao baš za to iskustvo pri upoznavanju na poslu. Isto tako, nemoj da ti CV bude generički odrađen i da ima sve i svašta – Njemci  vole konzistentnost. Ako se prijavljuješ za poziciju novinara, takmičenja iz odbojke ili menadžerisanje plažnog bara ne idu uz ovo. S druge strane, neki članak koji je pisan za studentske novine može da te izdvoji.

Korak dva: Pretraga

Kako skoro sve firme u Njemačkoj zapravo traže praktikante, gugl je tvoj najbolji prijatelj.

Lakša opcija je da odeš na Indeed, ovdje su svi online postavljeni oglasi od strane kompanija : Indeed Deutscheland Praktikum. Sajt je na njemačkom ali samo ga ubaci u gugl prevodilac i nema problema. Detaljno upustvo kako se to radi imaš ovdje.

Napornija opcija:

Proguglaj koje Njemačke kompanije postoje u oblasti za koju se prijavljuješ, i zatim posjeti njihov sajt. Konkretno za našeg novinara, guglaće German Newspapers . Ulaskom na Vikipedijinu listu – List of newspapers in Germany, dobija barem 20 kompanija iz ove oblasti. Podjednako važna sekcija je i See also. Tu vidimo i listu Media of Germany sa raznim podlinkovima ka novinama, magazinima, digitalnim medijima, radio stanicama i slično. Uglavnom, potencijalno imamo stotine medija kojima može da se obrati. Da se vratimo na našu prvu listu. Ulaskom na bilo koju novinsku kuću, u dnu stranice se nalaze References i tu možeš pronaći link do sajta.

Screenshot from 2018-05-04 16-55-34.png

Korak tri: Motivaciono pismo

Kada odabereš kompanije kod kojih se prijavljuješ, obrati pažnju šta ćeš navesti ovdje. Predlažem da dobro istražiš njihov sajt, čime se bave, šta je to što ti želiš da naučiš kod njih, koja te oblast interesuje i zašto baš oni. Bolje je da pošalješ deset detaljnih aplikacija, nego 100 generičkih.

31901906_10213636532085840_8885785026113830912_n.jpg

 

Korak četri: Čekanje & plata

To koliko ćeš čekati nema pravila i zavisi od kompanije do kompanije. Može se desiti da čekaš par dana, a mogu biti u pitanju i mjeseci, zato je i najbolje da apliciraš na više mjesta. Kada dobiješ potvrdan odgovor, obavezno prodiskutuj sa kompanijom o plati koju možeš da očekuješ kao pripravnik. Za Bavariju računaj da je minimum sa kojim možeš normalno da funkcionišeš 700 eura. Takođe pitaj da li postoji naknada za stanovanje, na šta uglavnom studenti koji rade na preko 160km od kuće imaju pravo. Može da se desi da je plata 560 eura, ali da postoji ta naknada od 130-200 eura i da onda ta suma bude sasvim dovoljna. Plate praktikantima variraju od 400 do 1200 eura, zavisno od pozicije, kompanije i oblasti za koju se prijavljuješ.

Ovoliko u ovom postu, u drugom dijelu pričamo o vizi, smještaju, papirologiji i drugim zavrzlamama u ovoj zemlji.

Nadam se da ti je ovaj tekst bio korisan, i da ćeš se otisnuti u jednu odličnu poslovnu avanturu.

Do sljedećeg čitanja,

signature

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.