Kako da efektivno guglaš? (5 time-saving tricks)

Fakultet te neće naučiti svemu, i što prije počneš da ga shvataš kao mjesto gdje treba da istražuješ svoje vještine, zanimanja i interesovanja, umjesto krutu stvar od koje treba da stvori gotov proizvod, to ćeš imati više vremena da kvalitetno studiraš. Radeći u jednoj od najvećih i najboljih svjetskih kompanija, i susrećući se sa ljudima iz svih oblasti, zaključak je da se posao na poslu uči. Koliko god osnova da naučiš na fakultetu, to nije dovoljno da bi se rješavali svi izazovi. Zato treba na vrijeme da shvatiš da će ti gugl postati najbolji prijatelj i da kad ne znaš ili ne umiješ nešto odgovor ne treba da bude ne.

ŠTA TO ZNAČI?

To znači da su i svi oni prije tebe studirali, i znaju kako je biti početnik. Normalno je da griješiš i da ne znaš, ali je presudno da budeš OK sa tim, da uradiš najbolje što možeš da ga popraviš. Ako nešto ne znaš, bolji pristup od “Ne, ja ne mogu to” jeste: “U redu, istražiću to, mogu li pisati/zvati/* ako mi nešto ne bude jasno?” To ne podrazumijeva da svaki minut nekog prekidaš, bolje je da jednom pitaš sa 20 jasnih pitanja. Ipak, važno je da ta pitanja imaju smisla i da su svi drugi resursi iscrpljeni. Dakle, gugl je prva stanica.

GUGL = RJEŠENJE ?

Tu imaš kombinaciju znanja nekoliko stotina hiljada eskperata, početnika, istraživača, stvaralaca. Svijet ne počinje i ne završava se sa nama, i od priblizno 108 milijardi ljudi koji su ikada hodali planetom Zemljom, teško da niko nikada nije imao sličan problem. Pogotovo na početku karijere. Ako brzo i kvalitetno možeš da pronađeš bilo koju informaciju na guglu, i dalje to nije to. Poenta je da brzo i kvalitetno pronađeš što više relevantnih informacija.. On omogućava da budeš dio rješenja, a ne problema. Dok god svi čupaju kosu, i sav progres na problemu se tu završava, i dalje su svi dio problema.

1&2

Pretražuj s navodnicima. Ako hoćeš da nađeš sve rezultate koji imaju tačno taj redosled riječi (tražiš referencu, neki govor, izvor citata, događaj) onda ih stavi pod navodnike i gugl će se fokusirati na pretragu baš tim redosledom riječi. Isto sjajna stvar jeste pretraživanje sa *, ako ne znaš neku riječ u recenici ili ako porediš nešto. Ovo poslednje može biti jako korisno ukoliko se spremaš za prezentaciju i želiš da dokažeš neku poentu. Primjera radi, ako kažeš nekome da “to” pređe razdaljinu za desetinku sekunde, razumjeće da je brzo, ali će imati jako nejasan pregled te veličine. Ipak, ako iskoristiš ovu tehniku i pronađeš da treptaj oka traje 0.3 sekunde, možeš da kažeš: “Dok trepnete, on je već stigao”. Za citate, pjesme i slično, samo umjesto riječi koju ne znaš/nisi siguran stavi *. (Npr: * is heavier than air, “la * en belle”, “light is  * than car” )

3

Jedna od mojih omiljenih i ubjedljivo najkorisnijih opcija jeste izostavljanje određene grupe riječi iz rezultata. Na primjer hoćeš da ti gugl izbaci sve rezultate pretrage koje su vezane za kupovinu novog telefona, ali ti je šef rekao/ti ne želiš iPhone ili bilo šta od kompanije Apple. Kucaj samo best phone -Apple -iphone i dobićeš listu rezultata sa najboljim android uređajima. Ako želiš da eksperimentišeš sa ovim dok gradiš svoju poziciju na guglu (jer se danas potencijalni saradnici guglaju prvo), guglaj Ime Prezime -facebook -instagram -linkedIn (npr. Aleksandra Gacevic blog – instagram -facebook -fdes) i pogledaj šta gugl još zna o tebi. Dakle, sve ono što ne želiš da ti pretraga pokaže u svojim rezultatima stavi pod crtice.

4&5

Ako ti treba definicija neke riječi, samo guglaj riječ DEFINE, npr. marketing DEFINE ili DEFINE:outsourcing, i gugl daje definiciju riječi iz nekog od popularnih i svjetski priznatih rječnika. Ovo me je spasilo nebrojeno puta sa terminima koji se svakodnevno koriste u poslu u vidu skraćenica, ali i kod pisanja eseja, pisanja radova, prezentacija jer u par sekundi mogu da provjerim sa pravim rezultatom, da se uključim i aktivno pratim diskusiju. Takođe, i biva korisno i dok čitam na stranom jeziku.

Ako radiš istraživanje i treba ti referenca od tačno određenog izvora, na primer Harvard Business Review na temu marketinga, kucaj  riječ ili temu koju pretražuješ i site:link sajta.

Dakle ako pretražujemo sve što je HBR ikada objavio o marketingu,                                    kucamo  marketing site: hbr.org    ili, ako radiš rad na temu predatora, predators site:hbr.org.

U ovom slučaju gugl izbacuje samo kombinaciju rezultata sa odabranog sajta i teme koja nam je potrebna.

Bonus tip

Ukoliko tražiš informacije, a ne da ti se prevoditi ručno sa engleskog na naš, ili bilo koja druga dvojezična zavrzlama da je u pitanju, tu je google translate da to odradi za tebe. Dakle samo odradiš copy-paste url adrese sajta u gugl prevodioc, odabereš jezik i on će ga sam prevesti.

Screenshot from 2018-05-04 17-02-47

Gugl je sjajan alat i dostupan je 24/7, i ideja je da ga da iskoristimo najbolje od tehnika koje on sam nudi. Tehnologija je tu ili da nam odmogne, ili da nam pomogne.

To ipak, zavisi samo od nas.

Do sljedećeg čitanja,

signature

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.