Kako da obratiš pažnju na svoj život?

Reagujemo ad hock, i odlučimo danas da ćemo da treniramo, i onda opet za nedelju, dvije, mjesec, dva kad budemo imali vremena. Ne, ne govorim o tome, to je jedna sasvim druga priča.

Isto tako je i sa nama. Kada prolazimo kroz svakodnevne odluke, od kupovine namirnica, preko ležanja ispred TV-a sa telefonom, ili odlaska na predavanje, trening sve su to mikro odluke. Međutim, to kako smo došli do njih se razlikuje.

Čovjek je kompanija u malom. Kod većine velikih kompanija, govorimo o dva odvojena sistema – upravljački (governance) i menadžerski (management). Pri čemu, onaj koji upravlja mora posjedovati menadžerske sposobnosti, ali onaj koji menadžeriše dovoljno je samo da je menadžer. Oni koji vode su ti koji imaju viziju, misiju i cilj. Oni koji stvaraju. Svi ostali su ti koji prate.

Mnogo su važnije one male dnevne odluke. Rekli smo da ćemo sjutra to odraditi. Probudimo se, odemo i završimo tu obavezu, i onda stanemo. Šta sad? Imamo hiljadu nekih malih obaveza koje nas čekaju, možda spremanje ispita, možda kuvanje ručka, možda nešto treće. Ali ipak smo stali i zapitali se šta sad.

Ili možda nemamo kad ni da stanemo. Jedna, druga, treća stvar, peta, osamnaesta stvar koju završavamo, i eto već je 5 do 12, i eto ga najlakši izgovor – “naspavaću se kad umrem”.

Ne znam koji ste izgovor upotrijebili, ali prestanite da menadžerišete svojim životom. Ne budite onaj koji vidi drvo ali ne vidi šumu. Sve su to samo izgovori da ne istražite ono što možete. Ne dozvoljavajte obavezama i tuđim potrebama da budu ispred vaših i da vam se dese. Odaberite bar jednu stvar u kojoj vjerujete da ste dobri, i počinite da stvarate  u tom polju.

Ja sam provela godine radeći mikro stvari. Završi ovo, završi ono, to je minut, dva, ovaj poziv na kafu zvuči super, pa će se stići sve ostalo. Jednom, nekad, nešto. U međuvremenu, sad, odmah i svašta prolazi pored vas.

Ono što je meni pomoglo je organizacija i riječ NE.

Kad već menadžerišete, radite to kroz organizaciju svog vremena . Odredite kada stvarate(vodite svoj život) a kada rješavate dnevne zadatke(menadžerišete). Napišite popis svih stvari koje ste željeli da uradite. Onaj tip što ste ga upoznali a oduvjek ste htjeli da porazgovarate o zajedničkim interesovanjima, zakažite gledanje sa njim danas za petak. Napišite spisak ljudi sa kojima ne želite da se gledate, ili želite manje. Stavite D pored njihovog imena u imeniku. Tako, kad dobijete poziv, znaćete da je vrijeme za to drugi put. Ako vas neko zamoli da uradite nešto, a znate da to radi jer je lakše da vi to odradite, umjesto da nauči sam, isto kažite ne, drugi put, imate nedoložnih obaveza.

Sve što možete automatizovati, uradite to. Samo zato što mislite da ćete biti nezamjenjivi tako, ne znači da stvarno i jeste.

Nemojte nipošto da uguravate tuđe hitne stvari ako vam je tanjir već pun. Been there done that.

Nije važno koliko ste dobri sa nekim drugim, ako ste prema sebi loši. Jedini mogući rezultat je da ćete kad-tad na teži način naučiti da tako samo gubite stvari koje su vam važne. Imajući vremena za sve male, sitne tuđe potrebe, samo jer to možete brzo odraditi, nemate vremena za sebe.

Koga ste danas zapostavili?

Vodite svoj život. To ne možete bez planiranja.

Ili pustite da on menadžeriše vas. Zaglavite se u sve sitne, day to day odluke.

Uvijek je suma malih akcija veća nego proizvod jedne velike.

Ne postoji tamo neko čudo koje će vas odjednom učiniti manje zauzetim, manje svima na raspolaganju, manje ovim ili onim, pa hajde čekamo u haosu zauzetosti do tada.

Saberite se. Uzmite olovku i papir i napišite čime ste to sebi ispunili dan.

A čime biste u stvari htjeli?

I ko je u svemu tome prioritet?

To gdje  stavljamo sebe, nije do drugih.

To sami biramo.

anthony-intraversato-561041.jpg